Twee weken geleden is in blog 19 objectfinanciering in het algemeen en factoring in het bijzonder besproken. Factoring is debiteurenfinanciering. Het is een financieringsinstrument dat door ondernemers gericht kan worden ingezet, zowel voor de overbrugging van korte termijn liquiditeitskrapte als voor de structurele financiering van het werkkapitaal. Factoring is daarmee één van de mogelijkheden om de liquiditeit van een onderneming gericht te sturen.

Voorwaarden om factoring aan te vragen
Financieren op basis van factoring onderscheidt zich in essentie van andere financieringsvormen. Voor de andere financieringsvormen zijn de financiële positie en rentabiliteit van de kredietaanvrager de belangrijkste beoordelingscriteria. Bij factoring is dat anders, hier is de kwaliteit van de debiteuren – dus de kwaliteit van de afnemers van de kredietaanvrager – een belangrijk beoordelingscriterium. Extreem gesteld kan men zeggen: een slecht bedrijf met goede debiteuren is met factoring goed financierbaar. Deze stelling is de voedingsbron geweest van de misvatting dat factoring the lender of last resort is. In het moderne ondernemen wordt meer belang gehecht aan focus. Moderne ondernemers focussen zich sterk op hun core business. Juist voor succesvolle en financieel sterke bedrijven kan het uitbesteden van debiteurenbeheer dan helpen.

De klassieke factoring van de volledige debiteurenportefeuille op basis van een vaste contracttermijn met een duur van één of twee jaar is gericht op bedrijven met omzetten vanaf enkele miljoenen euro’s. Afgelopen jaren is met de komst van veel nieuwe factormaatschappijen een grote verandering teweeg gebracht.  ‘Nieuwe’ factormaatschappijen kennen minder beperkingen en daardoor ook andere doelgroepen. Zij  richten zich op grote én kleine ondernemingen. Ook zzp’ers kunnen er terecht. De filosofie van de nieuwe generatie factormaatschappijen is nog nadrukkelijker: het gaat om de te bevoorschotten factuur. Als een factuur bevoorschotbaar is, zijn nieuwe maatschappijen bereid tot factoring. Sluit je een overeenkomst met zo’n factormaatschappij, dan bepaal je zelf welke facturen van vooraf geselecteerde debiteuren je al dan niet instuurt ter bevoorschotting. Als de factormaatschappij de factuur ontvangt, wordt deze binnen 24 uur beoordeeld en bij goedkeuring direct betaald.

Het vinden van de juiste factormaatschappij is nog niet zo eenvoudig, want het aanbod is groot. Wie deze markt niet kent, doet er goed aan zich te oriënteren alvorens een keuze te maken. Het is het overwegen waard de visie van een onafhankelijk financieringsadviseur te vragen.

De voor- en nadelen van factoring
Een belangrijk aspect van factoring is: liquiditeit. Een bedrijf beschikt snel na het versturen van de facturen al over het geld. Dit is voor groeibedrijven interessant, want snelle groei gaat gepaard met groeiende investeringen in voorraad en activiteiten. Vervolgens groeit in zo’n situatie ook de debiteurenportefeuille. Groeibedrijven lopen daardoor het risico van liquiditeitstekort, of zelfs van liquiditeitsspanning. Door factoring houdt de liquiditeitsstroom de groei van de onderneming bij. Een bijzonder voordeel van American factoring is dat de factormaatschappij zich bij de beoordeling van de financieringsaanvraag niet primair baseert op de kredietwaardigheid van de verkoper van de factuur (crediteur), maar op die van de debiteur (klant) van de onderneming. Een bedrijf met slechts één of enkele opdrachtgevers wordt door een bank niet gemakkelijk gefinancierd vanwege het te hoge (concentratie)risico. Een factormaatschappij heeft hier doorgaans geen probleem mee, mits een afgeronde prestatie is geleverd en aan overige voorwaarden is voldaan.

Ten slotte biedt factoring de mogelijkheid van meer diensten dan alleen financiering. Aan een factormaatschappij kan het volledige debiteurenbeheer worden uitbesteed, zodat de onderneming zich volledig kan focussen op de eigen core business. Bijkomend voordeel is dat de commerciële en persoonlijke relatie tussen de ondernemer en diens klanten niet worden beïnvloed doordat men zelf het debiteurenbeheer moet voeren. Een bron van zorg en irritatie is uitbesteed aan een professionele, gespecialiseerde partij.

Factoring een normale financieringsmethode. Sterker nog, het past goed in de huidige tijd, waarbij ondernemers zich concentreren op hun core business. Het oude imago dat een bedrijf dat gebruik maakt van factoring ‘niet gewoon financierbaar’ zou zijn verwaterd gelukkig. Factoring is geschikt voor professionele bedrijven en professionals die kwalitatief goed debiteurenbeheer willen voeren. Een ander veelgehoord nadeel vindt ook zijn oorsprong in het imago: factoring zou duur zijn. Dat klopt als je de kosten van factoring afzet tegen alleen de kosten van financiering bij bijvoorbeeld een bank. Omdat factoring meer biedt, gaat die vergelijking niet op. Het is aan de ondernemer om te beoordelen wat de waarde is van de snelle beschikbaarheid van het geld, en van de uitbestede handeling en het beheer. Voor kleine en middelgrote bedrijven kan de uitbesteding van het debiteurenbeheer aantrekkelijk zijn. Een aandachtspunt is de looptijd van het contract. Bij de traditionele factoring, die niet tussentijds beëindigd kan worden, kun je één of twee jaar gebonden zijn.

Doordat de factormaatschappij kritisch naar de debiteuren van zijn klanten kijkt, word je als ondernemer gestimuleerd om heel bewust te kiezen met wie je zaken doet. Een ‘foute’ klant kan immers nadelig voor je bedrijfsfinanciering zijn.

Afrondend
Al met al is factoring een reeds lang bestaande, inmiddels goed doorontwikkelde vorm van non-bancaire financiering van B2B ondernemingen. Het is een financieringsinstrument dat door ondernemers gericht kan worden ingezet, zowel voor de overbrugging van korte termijn liquiditeitskrapte, voor de structurele financiering van het werkkapitaal als ook voor het professionaliseren en uitbesteden van debiteurenbeheer.

 

Stichting MKB Financiering

 

Geïnteresseerd in de blogs van SMF. Schrijf dan hier in.

 

Naschrift:        Congres 29 oktober 2019 bijna volgeboekt
Factoring en andere vormen van non bancaire financiering is door aanbieders op het internet zodanig ingericht dat een ondernemer zelf de financieringsaanvraag kan verzorgen. In zo’n situatie lijkt er geen rol te zijn voor een financieringsadviseur. Maar dat is zeer de vraag: immers, een adviseur is (beter) in staat te beoordelen welke aanbieder het beste past in een bepaalde situatie. SMF organiseert over die rol van de adviseur een congres op 29 oktober 2019:
 “Het beroep financieringsadviseur binnen de turbulente financieringsmarkt”.
Dit congres richt zich specifiek op adviseurs die actief zijn op het terrein van ondernemingsfinanciering. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan nog via deze link: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-het-beroep-financieringsadviseur-binnen-de-turbulente-financieringsmarkt-64956524714