Binnen het aanbod van non-bancaire financieringen is leasing de koploper qua volume. Na de bespreking van de verschillende vormen van leasing (blog 22) en de voor- en nadelen van leasing (blog 23) besteden we in dit blog aandacht aan de vraag “hoe regel je een financiering met leasing”?

Het aanvragen van leasing
Leasing en investering zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ten tijde van de investering in het object regel je direct de financiering door middel van leasing. In feite is de financiering onderdeel van de transactie. Aanbieders van leasable objecten hebben vaak connecties of vaste afspraken met gespecialiseerde leasemaatschappijen. De aanvraagprocedure kan desgewenst via de leverancier verlopen. Hiervan zijn niet alle ondernemers gediend; sommige willen liever rechtstreeks met de leaseaanbieder zakendoen.

Hoewel de aanvraag van leasing minder tijd vergt van de kant van de aanvrager, wordt bij een leaseaanvraag, evenals bij een andere kredietaanvraag, de aanvragende onderneming financieel beoordeeld. Omdat de financiering is gekoppeld aan een investering/object moet je bij de aanvraag de specificaties van het object aanleveren aan de financier. In vergelijking met de volledige bedrijfsfinanciering is de beoordeling van een leaseaanvraag beperkter en deze verloopt dan ook veel sneller. Antwoord en offerte laten niet lang op zich wachten. Een leasemaatschappij, oftewel lessor, beoordeelt de laatste jaarrekening en desgewenst een prognose. Voor een lessor is vooral het te financieren object van belang. Zo is een courant object gemakkelijker te leasen dan een aard- en nagelvaste productielijn in een fabriek. De korte doorlooptijd van de aanvraag geldt met name als je de financiering bij een zelfstandige leasemaatschappij regelt. Het aanvragen van de lease bij de (huis)bank of bij een leasemaatschappij die onderdeel is van een bankorganisatie vergt een langere looptijd.

Aanbieders
Er zijn drie hoofdtypen leaseaanbieders:

  1. banken
  2. zelfstandige leasemaatschappijen
  3. vendor leasemaatschappijen

Banken verstrekken zowel rechtstreeks als via dochterinstellingen leasing. Daarnaast opereren zelfstandige leasemaatschappijen in de markt. Sommigen gespecialiseerd in specifieke objecten (autolease bijvoorbeeld), anderen breder georiënteerd. De derde vermelde categorie, de vendor leasemaatschappij, verdient nadere toelichting. Een vendor leasemaatschappij is een door de verkoper/leverancier opgerichte, eigen financieringsmaatschappij. Leveranciers gebruiken deze financieringsmaatschappij om de verkoop van hun goederen te stimuleren. Voor hen heeft de verkoop van de goederen de prioriteit, de bijgeleverde leasing is een ‘bijproduct’ om de transactie gemakkelijk tot stand te brengen. Voor de koper kan het heel aantrekkelijk zijn om zijn investering via een aan de verkoper gelieerde leasemaatschappij te financieren. Een vendor leasemaatschappij kent het object dat gefinancierd moet worden als geen ander en is veelal bereid maximaal te financieren. De focus en het belang liggen bij het tot stand komen van de verkooptransactie. Dáár zit de belangrijkste verdiencomponent. De marge op het financieringscontract dient voldoende te zijn voor het risico, maar hoeft niet noodzakelijkerwijs veel bij te dragen aan het resultaat. Vendor leasecontracten zijn dan ook vaak concurrerend in tarief, in de hoogte van de financiering en in flexibiliteit in de voorwaarden.

Een interessante ontwikkeling in de markt is het ontstaan van leasemaatschappijen die gebruikte, tweedehands, objecten financieren. Deze ontwikkeling is positief voor de courantheid van investeringsgoederen en biedt ondernemers in het MKB de gelegenheid grote investeringen te realiseren in equipment waar de top van de investering reeds af is.

Conclusie
In Nederland ontwikkelen zich afgelopen jaren de nieuwe non bancaire financieringsvormen snel. Voorbeelden daarvan zijn crowdfunding, direct lending, kredietunies, MKB beurs, private equity. Een opsomming van non bancaire aanbieders is pas compleet als daarbij ook de traditionele non-bancaire financieringsaanbieders worden genoemd als factoring en leasing. Deze financieringsvormen bestaan reeds lang, ontwikkelen en vernieuwen zich ook en zij zijn qua volume een belangrijk segment in de markt. Voor ondernemers en hun adviseurs wordt in de toekomst de financieringsvraag steeds meer een keuze vraag: welk financieringsproduct of combinatie (stapeling) van financieringsproducten past het beste bij een onderneming. Een vraag waarop het antwoord complexer wordt door het brede aanbod van geldverstrekkers………

Geïnteresseerd in de blogs van SMF. Schrijf dan hier in.

Stichting MKB Financiering

Naschrift van de Stichting MKB Financiering
Het congres  “Het beroep financieringsadviseur binnen de turbulente financieringsmarkt”. is inmiddels volgeboekt. Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Leuk dat jullie met zoveel aanwezig zullen zijn. Tot volgende week!