Hoe moeilijk is het om de juiste bedrijfsfinanciering te selecteren? In blog 68 betoogden wij dat het grote aanbod van MKB leenproducten in feite bestaat uit twee kernproducten: de (vaste) lening en de krediet (of factor-) faciliteit. Desalniettemin: het aanbod van financiers is enorm groot. Hoe maak je nu de beste keuze uit het grote, zeer gevarieerd (lijkende?) aanbod van financieringsvarianten? In dit blog geven wij, vooruitlopend op een te publiceren Ebook, een eerste schets van de routekaart.
Uitgangspunt is dat een bedrijf extra geld wil aantrekken (voor groei, investeringen, overname, het maakt niet uit). Vervolgens vindt een tweetraps keuzeproces plaats:
- Noodzakelijke, functionele kenmerken
- Persoonlijke voorkeuren
Voor een eigen shortlist van financiers kijk je eerst naar de noodzakelijke functionele kenmerken van de financiering
Het is belangrijk eerst de noodzakelijk functionele kenmerken van de financiering heel scherp in beeld te hebben. Op basis daarvan vindt de eerste selectie plaats. Laat daarna pas de persoonlijke voorkeur en emotie een rol spelen.
Ad 1. De noodzakelijke functionele kenmerken
Maak een duidelijk keuze ten aanzien van drie productkenmerken:
- Mate van risico
Wil je risicodragend vermogen (eigen vermogen) aantrekken, risicomijdend (vreemd vermogen) of hybride (vreemd vermogen met enkele kenmerken van eigen vermogen). Op basis van deze keuze valt direct een groep geldverstrekkers af. Voor de groep die resteert beantwoord je criterium 2: - Obligo (grootte van de financiering)
Bepaal nauwkeurig hoeveel je wilt lenen. Voor een lening van €50.000 zijn er andere gespecialiseerde financiers dan voor een financiering van €
5 miljoen. Zo kun je bewust de selectie van geldverstrekkers op basis van het obligo verfijnen. - Looptijd
De looptijd is te verdelen in 4 categorieën:
1. permanent beschikbaar (geen aflossingsplicht)
2. langlopend (aflossing verspreid over méér dan 5 jaar)
3. middellang (looptijd tussen 1 en 5 jaar)
4. kort (minder dan 1 jaar en/of direct opeisbaar).
Kies bovenstaande criteria bewust en er resteert een shortlist van potentiële financiers die allen (technisch) in staat zijn de gevraagde financiering te verstrekken. Vervolgens vindt de selectie plaats welke financier het beste past bij ondernemer en onderneming. Die selectie vindt plaats op basis van gevoel en persoonlijke voorkeuren.
Selecteer na de gemaakte shortlist op persoonlijke voorkeuren
Ad 2. Persoonlijke voorkeuren
Denk na over en maak een keuze over de volgende keuzecriteria:
- Prijs: Hoe belangrijk is de prijs van het aan te trekken vermogen? Zijn de rentekosten een essentiële, grote kostenpost op de resultatenrekening, dan is een scherpe prijs voor de financiering belangrijker dan wanneer de rentekosten slechts een klein deel bedragen van de totale kosten.
- Persoonlijke betrokkenheid: Financiers uit de persoonlijke of zakelijke kring van de ondernemer baseren hun beslissing niet alleen op zakelijke overwegingen, maar mede op de persoonlijke relatie. Dat kan belangrijk zijn op cruciale ondernemingsmomenten in de toekomst. De ene ondernemer vindt dat een veilig gevoel, de ander juist niet. Maak een keuze.
- Zakelijke klankbordfunctie: Wie meer wil dan alleen geld en iets anders dan persoonlijke betrokkenheid, kan een financier zoeken die tevens coach, raadgever of commissaris is.
- Macht en invloed: Hoeveel invloed en macht wil of durf je als ondernemer af te geven aan financiers?
- Zekerheden: Ben je bereid en in staat zekerheden voor de financiering af te geven?
- MDFA: Diverse financieringskanalen bieden Meer Dan Financieren Alleen. Naast de al genoemde klankbordfunctie kun je een financieringsvorm kiezen die aanvullend ambassadeurs en/of marketingondersteuning oplevert (bijvoorbeeld crowdfunding), of aanvullende diensten op het terrein van administratie, beheer en incasso (bijvoorbeeld factoring).
Check ook de non-bancaire financieringswijzer
Op basis van de functionele en persoonlijke keuzes kun je een profiel opstellen van de gewenste financier. Voor alle keuzes ontwikkelt SMF matrices, waardoor iedere ondernemer / adviseur eenvoudig de route vindt naar de best bij hem of haar passende financiers. Wij streven er naar deze begin 2021 te presenteren in een Ebook, te publiceren op onze website. Volg ons, wij houden je op de hoogte. Wil je na bovenstaande aanwijzingen eerder aan de slag met het vinden van de juiste financiering klik dan naar onze non-bancaire financieringswijzer.
Blijf op de hoogte
Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.
Recente reacties