Verschillende bedrijven hebben een verschillend risicoprofiel. In blog 78 hebben wij toegelicht dat het zinvol is om, alvorens een financiering aan te vragen, het risicoprofiel van je eigen bedrijf te beoordelen. Een hoog risico betekent niet dat een bedrijf niet financierbaar is. Het is vaak wel financierbaar door geldverstrekkers die passen bij dat profiel. Er zijn verschillende indelingen van geldverstrekkers mogelijk. Uiteindelijk kent elke indeling onderliggend dezelfde differentiatie: indeling naar risk appetite. Het verschil in risk appetite komt vervolgens tot uiting in de producten, diensten, voorwaarden en condities. Als een ondernemer zich op basis van het eigen risicoprofiel richt op financiers met de daarbij bijpassende risk appetite verhoogt hij de slaagkans van financieren aanzienlijk.
Vier klassen
In het kader van MKB financiering kunnen financiers ingedeeld worden naar risk appetite (RA), waarbij men 4 klassen onderscheidt:
RA1 Risicomijdend
Bekendste voorbeeld van risicomijdende financiers is de bankensector. In hun kredietverlening aan het bedrijfsleven focussen banken op het beperken van hun risico’s. In de beoordeling zijn historische performance, bewezen concept en voldoende zekerheden belangrijke pijlers.
RA2 Laag risico
Geldverstrekkers die hun oordeel niet uitsluitend op historie baseren, maar óók op andere factoren (geldstroom, algoritmen, object-eigenschappen, onderbouwde groeiverwachting o.b.v. bijvoorbeeld innovatie) accepteren meer risico. Zij beperken hun risico’s ondermeer door het vestigen van zekerheden en de directe koppeling van de verstrekte financiering aan activa (lease, factoring).
RA3 hoog risico
Geldverstrekkers in deze categorie kijken net als de ondernemer meer naar de kansen dan naar de risico’s. Ze zijn niet direct op zoek naar innovaties, maar zijn daar zeker ook in geïnteresseerd. Men accepteert het ontbreken van zekerheden en zoekt hiervoor compensatie in voorwaarden en tarifering.
RA4 Risico zoekend
Geldverstrekkers die investeren in ondernemingen die nog geen (of nauwelijks) market presence hebben. Betreft nieuwe bedrijven, vaak innovatief. Deze investeerders zijn bereid tot investeren in (innovatieve) start ups als ook in financiering van het naar de markt brengen van nieuwe producten en diensten. De risico zoekende geldverstrekker accepteert een lagere slaagkans in combinatie met een hoge rendementseis.
In the end wil elke geldverstrekker hetzelfde: zijn inleg plus vergoeding terug
Met de gekozen indeling duiden wij de primaire houding aan van de verschillende geldverstrekkers t.o.v. risico. Het grootste verschil bestaat tussen RA1 en RA4: voor de echte risicomijder (RA1) staat het eigen risico centraal, terwijl de risicozoekende investeerder (RA4) primair focust op de kansen van een innovatie in combinatie met het vertrouwen dat men heeft in de toekomst. Innovatie is toekomstgericht en onzeker. Deze aspecten zijn voor risicomijdende financiers moeilijk. Daarom vraagt innovatie een ander soort financier. Een financier die bewust het risico van grotere onzekerheid omarmt op basis van vertrouwen in het potentieel van de innovatie. In ons volgende blog presenteren wij een overzicht van financiers, geclassificeerd naar risk appetite. Als een ondernemer (c.q. diens adviseur) zicht heeft op het eigen risicoprofiel, dan kan hij op basis daarvan de groep van potentieel passende financiers selecteren.
Blijf op de hoogte
Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.
Recente reacties