Grootste daling van het BNP sinds de Tweede Wereldoorlog, snelste herstel ooit binnen een kwartaal, 2e lockdown is opnieuwe een dreun voor ondernemend Nederland. Net als in de gezondheidszorg manifesteert de coronapandemie zich heftig in ons economisch systeem. De berichtgeving over de economische gevolgen van de pandemie is dreigend. Desalniettemin is het aantal bedrijfsfaillissementen in 2020 gedaald t.o.v. succesjaar 2019. Dat komt vooral mede dankzij de royale steunpakketten en noodmaatregelen voor het bedrijfsleven: subsidies, financieringsregelingen met staatsgarantie, uitstelregelingen bij banken en fiscus. Het gevolg van deze maatregelen is dat veel bedrijven, ondanks de omzetterugval, over méér liquiditeiten beschikken dan gebruikelijk. Voor velen geldt: op dit moment is er nog geen acuut betalingsprobleem.
Maar schijn bedriegt…
We moeten ons opmaken voor een toename van financiële problemen en faillissementen. Zet je schrap, juist nu dankzij vaccins een einde van de pandemie in zicht komt. Hieraan liggen de volgende oorzaken ten grondslag:
1. Reserves zijn opgesoupeerd
De steunmaatregelen dekken veel, maar niet 100% van de kosten. Hierdoor worden langzaam maar zeker de reserves van bedrijven opgesoupeerd. Geen bedrijf houdt dit onbeperkt vol.
2. Steun nu is gestapelde last later
Een deel van de korte termijn steun betreft het opschorten van verplichtingen. Het laat zich raden hierdoor de toekomstige reguliere verplichtingen extra vezwaard worden. Pijn manifesteert zich alsdan nog.
3. Wegvallen 100% steun bij gefaseerd herstel
Als een onderneming na een onderbreking herstart, is het omzetniveau niet per direct op het oude niveau. Als de overheidssteun per direct wegvalt na heropening, zal derhalve een risicovolle, verlieslatende startsituatie ontstaan. Dit in combinatie met de afgenomen reserves (punt 1) leidt tot toenemende continuïteitsrisico’s.
4. Groei vraagt extra liquiditeiten
Wanneer na de herstart van bedrijven op laag niveau groei wordt gerealiseerd, is op dat moment behoefte aan extra liquiditeit. Wanneer men daar niet voldoende over beschikt leidt groei direct tot nieuwe liquiditeitsproblemen.
Deel ondernemers overleeft niet de herstartfase, maak nu heropeningsplannen
Om deze redenen is het te verwachten dat een deel van de ondernemers de herstartfase niet zal overleven. Ondernemers en hun adviseurs zouden NU heropeningsplannen moeten voorbereiden en daaraan gekoppeld enkele scenario’s van mogelijk liquiditeitsverloop maken. Besteed daarin aandacht aan:
- de effecten van afbouw van de steunmaatregelen
- de vertraagde herstart (met exploitatielek)
- het actueel worden van uitgestelde verplichtingen
- een groeiende werkkapitaalbehoefte als weer groei wordt gerealiseerd.
Maak ook meerdere scenario’s en ga in gesprek met jouw financier(s)
Maak meerdere scenario’s en ga nu in gesprek met jouw financier(s). Een topprestatie vergt goede voorbereiding. De heropening van onze economie vergt een topprestatie van ondernemers en hun financiers.
Blijf op de hoogte
Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.
Recente reacties