Wekelijks publiceert SMF (Stichting MKB Financiering) een blog over de ontwikkelingen in de financieringsmarkt: welke aanbieders zijn er, wat zijn hun kenmerken en wat is hun onderscheidend vermogen. Hoe interessant ook: voor ondernemers is één vraag belangrijk: krijg ik de financiering daadwerkelijk? De kans op toekenning van een financiering wordt mede bepaald door de voorbereiding. Met welke informatie overtuig je financiers en vergroot je de kans op financiering? Deze blog geeft 10 tips.
- Als je financiering nodig hebt: presenteer je professioneel, net zoals je dat in de sales doet: stel een informatiedocument (memorandum) op en beschrijf daarin je onderneming, de markt waarin je opereert, de (investerings-) plannen en financiële highlights.
- Kruip in de huid van de financier…… als ondernemer denk je vooral in kansen, een financier weegt daarnaast ook de risico’s. Tip: vermeld in het informatiedocument de relevante risico’s de wijze waarop je de (gevolgen van) risico’s tracht te beperken.
- Wees kritisch op de omvang van de investeringen en beperk de externe kredietbehoefte tot het hoogst noodzakelijke.
- Maak de relevantie, de noodzaak van de investering duidelijk
- Laat je niet verwarren door het grote aanbod van financieringen. Er bestaan in essentie maar twee financieringsvarianten: de vaste lening en het krediet in rekening courant. Bij een vaste lening krijg je een vast bedrag en wordt een vast aflossingsschema overeengekomen. Eenmaal afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. De looptijd van de vaste lening is daarmee ook duidelijk. De tweede kredietvorm is een krediet in rekening courant (bij een bank). Daarbij wordt een kredietlimiet afgesproken. Dit is het maximum bedrag waarover je kunt beschikken, maar je hoeft het niet op te nemen. De rekening courant limiet is gekoppeld aan de betaalrekening en kan daardoor alleen door banken worden aangeboden. De niet bancaire variant is debiteurenfinanciering via een factormaatschappij.
- Voeg prognoses toe aan de kredietaanvraag. Stel de prognoses realistisch op, in lijn met het verleden en onderbouw de uitgangspunten.
- Geef alleen feitelijk juiste informatie en houdt rekening met het achterliggende doel: een financier is geïnteresseerd in informatie om haar risico’s te kunnen beoordelen.
- Bedenk vooraf welke zekerheden je wilt geven en welke niet. Beoordeel daarbij vooraf of dit een breekpunt is.
- Neem MIA mee als je met een financier gaat praten:
M De juiste MINDSET lokt de beste reacties uit
I Geef volledig INZICHT in cijfers, kansen en risico’s
A Voeg een ANALYSE toe om de investering en financiering te onderbouwen - Weet wat je wilt: bedenk en formuleer vooraf exact wat u wilt: hoeveel financiering, welke looptijden, welke voorwaarden en welke zekerheden.
Financiering is anno 2020 een complex proces. Als je deze tips volgt kun je financiers gemakkelijker winnen voor je plannen. Je kan dat zelf doen of met behulp van een specialistische adviseur. In alle gevallen is het belangrijk de financier te voorzien van deugdelijke en relevante informatie op basis waarvan deze zijn investeringsbeslissing kan maken.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de financieringsmarkt? Schrijf je dan in voor de wekelijkse blog van SMF.
Recente reacties