[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/6″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”2/3″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Stichting MKB Financiering (SMF) presenteert vandaag de Gedragscode MKB Financiers als uitgangspunt voor haar streven naar meer klantgerichte en passende financiering voor ondernemers. De Gedragscode wordt ingezet om de sector te professionaliseren en het vertrouwen van ondernemers in alternatieve (non-bancaire) financiering te vergroten.

De mkb financieringsmarkt is sinds 2008 volop in beweging en dit heeft gezorgd voor een uitbreiding van de markt met tal van nieuwe financieringsvormen en aanbieders. Deze ‘nieuwe’ financiers spelen een steeds belangrijkere rol en zijn naar schatting gezamenlijk verantwoordelijk voor € 1,5 miljard financiering aan het Nederlandse mkb. Voor ondernemers betekent dit meer kansen om hun financieringsbehoefte te realiseren en dit is een positieve ontwikkeling voor het mkb. In de praktijk vinden ondernemers en adviseurs het vaak nog lastig om de juiste financier te vinden.

In de Gedragscode MKB Financiers zijn concrete uitgangspunten geformuleerd voor financiers op het gebied van maximale rentetarieven, actieve provisie transparantie, niet misleidende communicatie, passend en verantwoord financieren en passende zekerheden.

SMF streeft ernaar om het vertrouwen van ondernemers in de sector te vergroten en één van de manieren om dit te realiseren is de opening van een onafhankelijk klachtenloket bij Kifid – Klachteninstituut Financiële Dienstverlening- waar ondernemers terecht kunnen met eventuele klachten over financiers die de gedragscode ondertekend hebben.

Ronald Kleverlaan,Voorzitter SMF: “De nieuwe financiers geven ondernemers extra kansen om financiering aan te trekken. De sterke groei van de sector maakt het echter ook lastig om de kwaliteit van de aanbieders te beoordelen. De introductie van de gedragscode zal zorgen voor meer transparantie in deze sector.

SMF maakt daarnaast bekend dat dhr. Jaap Koelewijn is benoemd als bestuurslid Governance met in die functie de verantwoordelijkheid voor het auditen van partijen die de Gedragscode ondertekenen. Jaap Koelewijn, deeltijd hoogleraar Corporate Finance aan Nyenrode vervult deze rol op persoonlijke titel als expert in de financiële sector.

Jaap Koelewijn, Bestuurder Governance SMF: “Ik lever graag mijn bijdrage aan het verder volwassen maken van deze markt in ontwikkeling. In mijn rol als bestuurder Governance zal ik de komende periode gaan beoordelen in welke mate de huidige founding partners en nieuwe partners de gedragscode al hebben ingevoerd en uitvoeren.

De Gedragscode MKB Financiers is door SMF opgesteld in samenspraak met  relevante stakeholders zodat de gedragscode als leidraad voor deze jonge branche breed gedragen wordt. In de praktijk wordt steeds intensiever samengewerkt tussen banken en alternatieve financiers. Met ingang van 1 juli 2018 is de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering voor de banken ingegaan.

Chris Buijink, Voorzitter NVB: “De banken juichen verbreding van het financieringslandschap toe en verwelkomen de Gedragscode MKB Financiers. Deze gedragscode sluit aan bij het gedachtegoed van onze eerder gepubliceerde bancaire gedragscode en draagt bij aan het vertrouwen en professionalisering van de gehele financieringsmarkt. Het geeft de ondernemer een beter inzicht in het aanbod van de alternatieve financiers. De gedragscode is in het belang van de klant en van de markt als geheel, en zal de samenwerking tussen de diverse financiers ten goede komen.”

De Gedragscode MKB Financiers heeft als ingangsdatum 1 juli 2019 en vanaf dat moment committeren alle bij SMF aangesloten partijen zich aan de voorwaarden zoals beschreven in de Gedragscode. SMF zal er op toezien dat het commitment aan de Gedragscode ook nageleefd wordt. De Gedragscode MKB Financiers wordt gepubliceerd op de website van SMF en zal jaarlijks geëvalueerd en indien nodig aangepast worden.

 

persbericht
Publicatie Gedragscode 03 april 2019[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/6″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column][/vc_row]