De ontwikkelingen in het zakelijk financieren gaan snel. Het combineren (stapelen) van verschillende geldverstrekkers noemden we een jaar geleden nog het “nieuwe financieren”. Inmiddels lijkt de markt op het punt te zijn aangekomen dat het “nieuwe financieren” de standaard is geworden. Zakelijke financiering nodig? Dan beoordeel je niet alleen de kredietbehoefte maar vooral ook: wat is de meest passende combinatie van financieringsinstrumenten en geldverstrekkers. De keuze is groot. Een bank is niet meer per definitie het eerste loket om aan te kloppen. De ondernemer (of zijn financieringsadviseur) heeft de keuze uit vele mogelijkheden naast banken: crowdfunding, leasing, direct lending, kredietunies, factoring, informal investors, MKB beurs. Naast de banken is er inmiddels een miljarden industrie in zakelijke financiering voor het MKB ontstaan. Dit is geen alternatieve financiering meer. Dit is non-bancaire financiering.

Sinds 2018 is de Stichting MKB financiering (kortweg SMF) actief om de professionaliteit in deze markt verder te ontwikkelen. Zo is er een gedragscode opgesteld, een klachtenprocedure ontwikkeld, een verwijstool gelanceerd en is een keurmerk voor geldverstrekkers geïntroduceerd. Geldverstrekkers die opereren binnen de regels van de gedragscode komen in aanmerking voor het keurmerk “Erkend MKB Financier”. Inmiddels hebben zich 11 geldverstrekkers gekwalificeerd. Dit helpt ondernemers en hun adviseurs in hun selectie van de gewenste financier.

 

Maar er is meer. Door de toename van het aantal geldverstrekkers dreigen ondernemers en hun adviseurs het overzicht te verliezen. Wanneer schakel je welke financier in? De markt heeft behoefte aan educatie en voorlichting op dit terrein. Om in die behoefte te voorzien lanceert de Kamer van Koophandel VANDAAG dinsdag 29 oktober OM 12.00 uur haar nieuwe DIGITALE KvK gids voor bedrijfsfinanciering. Deze gids geeft inzicht in de verschillende non-bancaire geldverstrekkers en hun kenmerken. Het persbericht vermeldt onder meer:

“.. De KVK-gids is tot stand gekomen met medewerking van het Ministerie van EZK en de Stichting MKB Financiering. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zegt in het voorwoord dat de gids “inzicht geeft in de vele wegen die tot financiering kunnen leiden”.  Volgens directeur Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering is de financieringsmarkt sterk in ontwikkeling: “Meer dan ooit gaat de stelling op: voor elk goed plan is een passende financiering beschikbaar! ”..”

De gids is een waardevol hulpmiddel voor alle ondernemers en hun adviseurs die zich oriënteren om een zakelijke financiering aan te vragen.

De gids sluit perfect aan bij de ontwikkelingen in de markt van geldverstrekkers en..  van financieringsadviseurs. Want óók vandaag, dinsdag 29 oktober vindt in Utrecht een congres plaats, georganiseerd door de Stichting MKB Financiering over het onderwerp: “Het beroep financieringsadviseur binnen de turbulente financieringsmarkt”. Tijdens deze manifestatie zal Ronald Kleverlaan, voorzitter van de Stichting MKB Financiering het eerste geprinte exemplaar van de KvK gids in ontvangst nemen. Na hem zullen gerenommeerde sprekers het woord voeren over de vraag welke gevolgen de ontwikkelingen in de financieringsmarkt hebben voor de adviseurs, die actief zijn in deze markt. Vormen de financieringsadviseurs een nieuwe beroepsgroep en zijn een gedragscode, klachtenprocedure en kwaliteitskader de bouwstenen voor eventueel een keurmerk financieringsadviseur? Deze en vele andere vragen komen op het congres aan de orde. Inmiddels kan met recht gesteld worden:

Het “nieuwe financieren” is de norm geworden. Dus we noemen we dat voortaan “financieren”. Wie bij financieren alleen denkt aan bancair financieren heeft het over het “oude financieren..”.

Wil ook jij de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de markt van het zakelijk financieren? Schrijf dan in voor de blogs van SMF.

Interesse in de KvK gids bedrijfsfinanciering?     Download het hier: www.kvk.nl/gidsbedrijfsfinanciering