In het kader van voorlichting en informatie over verschillende financieringsvormen verzorgt SMF blogs over onder andere crowdfunding, direct lending, leasing, factoring et cetera. Factoring is bij velen bekend als een financieringsvorm die goed bruikbaar is bij cashplanning en -verbetering binnen ondernemingen. Het blog van vandaag gaat in op de snelle ontwikkelingen die zich afgelopen jaren hebben afgespeeld in de markt van factoring. Het blog is een gastblog, verzorgd door Voldaan en geeft hun visie weer op dit marktsegment.

Voldaan aan het woord:

“Wij vinden dat je zaken moet doen met goed fatsoen. Dat klinkt heel logisch en normaal. Waarom zou je dit zo benadrukken? Dat vindt en doet toch iedereen? Nou, nee. Toen Dirk Scheringa in 2009 zijn bankvergunning moest inleveren en het faillissement van zijn bank daarop volgde, zocht hij -logischerwijs- naar nieuwe ondernemersmogelijkheden. Een bevriende relatie vertelde hem over factoring. Deze zakenman faciliteerde de koppelingen voor alle bancaire factormaatschappijen en had dus goed zicht op de industrie, de verdiensten en uitdagingen. Bovenal wist hij dat er géén vergunningplicht was voor het aanbieden van factoringdiensten in Nederland.

Hierop startte Scheringa een factormaatschappij. Dit initiatief kreeg -met name vanwege een zeer snel aangekondigde beursgang- veel media aandacht. De beursgang werd echter op de lange baan geschoven en uiteindelijk helemaal afgeblazen. Het is natuurlijk ieders goed recht om een onderneming te starten. Zeker als daar geen vergunningsplicht voor geldt. Maar als een publiek persoon dit doet, staan de schijnwerpers er op gericht. Een gevolg is dan vaak dat andere het voorbeeld volgen omdat ze op het idee zijn gezet. In deze periode zijn dan ook veel Nederlandse factormaatschappijen gestart.

De oprichters van sommige van deze nieuwe factormaatschappijen hadden hun sporen verdiend binnen hetzelfde domein als Scheringa; consumptief krediet. De opkomst van nieuwe factormaatschappijen viel samen met een ander demografisch gegeven; de opkomst van de zzp’er. Waar de consument in Nederland veel bescherming geniet, onder andere op het vlak van (consumptieve) kredietverlening, is er -zeker toen- voor de zzp’er nog weinig geregeld. Een niet gereguleerde branche (factoring) in combinatie met een niet beschermde doelgroep (zzp) leidt in het geval van misbruik tot onwenselijke situaties. Deze situatie zorgde ervoor dat zzp’ers en klein mkb’ers producten afnamen die ze niet goed konden overzien. Ongewild tekenen ze hoofdelijk mee voor meerjarencontracten met onduidelijke prijsstructuren, soms met wel meer dan tien (!) verschillende prijscomponenten. Hoge boeteclausules voorkomen dat de contracten kunnen worden opengebroken. Door het gebrek aan regelgeving en toezicht kan (en gebeurt) bijna alles.

Inmiddels is het aantal factormaatschappijen redelijk gestabiliseerd. Sommige partijen hebben het domein verlaten, andere het leven gebeterd. Sommige hebben degelijke risicotools ontwikkeld. Op die laatste partijen doen wij met klem een beroep om zich te melden bij de Stichting MKB Financieringen voor het aanvragen van de accreditatie audit. Wij pleiten voor een nette en eerlijke industrie. Dit is ook de reden dat wij ons hebben geschaard achter de “Gedragscode Kleinzakelijke Financiering” en lid zijn geworden van zowel de FAAN als de Stichting MKB Financiering.

Maar hier hebben we het niet bij gelaten. We zijn een (radio)campagne gestart met als hoofdthema “Met goed fatsoen”. We vinden het enorm belangrijk dat zzp’ers en klein mkb’ers een eerlijk product krijgen. Een product dat zij óf hij begrijpt. Waar de prijs niet als verrassing komt en waar bij het eerste zuchtje tegenwind niet wordt gewapperd met persoonlijke borgstellingen en alle ellende van dien. Wij vinden dat het duidelijk moet worden welke partij wél en welke partij níet netjes handelt. Dus, fatsoenlijke, professionele en serieuze factormaatschappij: meldt u aan voor die accreditatie en help bijdragen aan een gezonde industrie die het belang van het mkb hoog in het vaandel heeft!”

Volgende week gaat SMF verder met haar reeks edublogs over de verschillende non bancaire financieringsvormen.

Geïnteresseerd in de blogs van SMF. Schrijf dan hier in.