Dank u wel.

Dank u wie? Dank aan financiers, Ministerie EZ, ondernemers, financieringsadviseurs, opleiders, Kamer van Koophandel, Kifid, ONL, Staatssecretaris, DNB, AFM, NVB, MKB Nederland, collega’s SMF. En vele, vele anderen.

Deze week brengt Stichting MKB Financiering (SMF) haar eerste jaarverslag uit. Een verslag van de activiteiten en resultaten in 2019. Vol trots sturen we deze week dat verslag naar onze partners en relaties. In dit blog lichten wij een tipje van de sluier op wat we in 2019 gerealiseerd hebben. Gerealiseerd, mede dankzij de steun en het vertrouwen van de mensen om ons heen. Met één groot doel voor ogen: het beter bereikbaar maken van passende financiering voor ondernemers in Nederland.

Uit het jaarverslag lichten we enkele highlights:

Gedragscode MKB Financiers
In het streven het aanbod van klantgerichte en passende financiering voor het MKB zichtbaar en bereikbaar te maken was de introductie van een gedragscode voor de sector van groot belang. Het was het eerste grote doel van SMF. In april werd de gedragscode gelanceerd. Als geldverstrekkers zich committeren aan de code worden zij daarop getoetst. Wanneer zij voldoen aan de criteria ontvangen zij vervolgens het

Keurmerk Erkend MKB Financier.
Het keurmerk werd, als vervolg op de gedragscode in september 2019 gelanceerd. In 2019 ontvingen 11 financiers het keurmerk. Het heeft geleid tot veel positieve reacties vanuit de overheid, branche organisaties, ondernemers en óók van de banken. De basis voor een professioneel speelveld is gelegd.

Onderzoek non-bancaire financiering 2018
Uit het eerste onderzoek van SMF naar de omvang van de non-bancaire financiering is één ding duidelijk geworden: non-bancaire financiering is een miljardenmarkt. Het is niet meer weg te denken. Non-bancaire financiering heeft een vaste en sterk groeiende plaats veroverd in de financiering van ondernemingen. Het plan is om dit onderzoek jaarlijks te herhalen. Zo krijgen de deelnemers in de markt (financiers, ondernemers, adviseurs, beleidmakers) steeds beter zicht op deze markt en haar groeiende belang.

Verkenning keurmerk financieringsadviseur MKB
Nieuwe en groeiende markten trekken nieuwe spelers en deelnemers aan. Professionals en opportunisten. De huidige verandering van de markt leidt tot de (noodzakelijke) opkomst van steeds meer adviseurs, die ondernemers (willen) begeleiden in hun zoektocht naar funding. Daarom heeft SMF onderzocht of partijen in de markt behoefte hebben aan de vorming van een herkenbare beroepsgroep en interesse hebben in ook een keurmerk voor adviseurs. Voor dat idee bestaat groot draagvlak. Deze brede steun uit de markt leidde tot het organiseren van het

Congres over het beroep financieringsadviseur op 30 oktober
Er kwamen 120 adviseurs en overige geïnteresseerden naar het congres. Velen herkenden zich in de resultaten van het onderzoek en de visie van de sprekers over  de toekomstige ontwikkeling van het beroep Financieringsadviseur MKB. Het leidde er toe dat een groep van 9 organisaties de krachten hebben gebundeld om in het komende half jaar te onderzoeken of een keurmerk MKB Financieringsadviseur een bijdrage levert aan de markt en hoe zo’n keurmerk zou kunnen worden ingevuld.

MKB Financieringswijzer
Waar haal je welke financiering? De vraag is gemakkelijk gesteld. MKB ondernemers kunnen voor het antwoord terecht op de website van SMF. Op haar website heeft SMF een verwijstool geplaatst. Beantwoord je de acht vragen, dan geeft deze tool antwoord op de vraag welke van de door SMF erkende financiers passen bij jouw financieringsvraag. Het is een eerste hulpmiddel in de zoektocht naar financiering voor ondernemers.

Wekelijkse blog
Kerntaak van SMF is de toegang tot financiering voor MKB bedrijven te bevorderen. Informatie en educatie zijn daarvoor cruciaal. Daarom plaatst SMF wekelijks een zogeheten “edublog” op haar website met het doel ondernemers (en anderen marktpartijen) te informeren over financieren in het algemeen en non bancaire financiering in het bijzonder. Om zo dicht mogelijk bij de markt te staan wordt de blog regelmatig als “gastblog” verzorgd door anderen, bijvoorbeeld financiers of adviseurs. SMF biedt op deze wijze een podium om de markt te informeren. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven en ontvangen wekelijks een bericht wanneer het nieuwe blog is geplaatst.

KvK Gids voor bedrijfsfinanciering
SMF werkt samen met vele partners en ondersteunt waar mogelijk initiatieven van anderen die bijdragen aan haar doelstellingen. Daarom hebben wij het initiatief van de Kamer van Koophandel om een gids voor bedrijfsfinanciering samen te stellen direct omarmd en een bijdrage geleverd aan de totstandkoming er van. De geldgids is specifiek gericht op MKB ondernemers en geeft een overzicht van de  non bancaire financieringsmogelijkheden.

Met trots kijken wij terug op het eerste volle jaar van de Stichting MKB Financiering. We hebben veel kunnen bereiken, er is een mooie basis gelegd voor de toekomst.  In het jaarverslag is daarom ook een “blik vooruit” opgenomen. De ambities zijn groot. Er is nog veel werk te doen. Na deze terugblik richten wij het vizier op de toekomst. Een toekomst die we met vertrouwen tegemoet zien.

Lees het jaarverslag hier:

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij die toekomst met ons mee beleven? Blijf op de hoogte via onze wekelijkse blog. Je kunt hier inschrijven.