Door de Coronacrisis lijkt de hele wereld veranderd… behalve… een basiswet van het leven: vallen en opstaan, de eeuwigdurende cyclus. Na neergang- herfst – volgen uitzieken en bezinning – winter -, gevolgd door herrijzenis – lente, Pasen -, waarna de grote oogst – zomer – volgt.  De Coronaherfst zag niemand aankomen en heeft ons overvallen, de Coronawinter – lockdown – is onwennig en streng. We zitten er nog midden in. Toch spreken we weer hoopvol over de toekomst, een intelligente Open Up: het Pasen – de lente – van Corona!

Bereid je voor de Open Up

Verwacht in de lente geen zomerweer! De lente kent veelbelovende dagen, maar ook koude, natte en gure dagen. Wie na de eerste zonnestralen zijn winterkleren (bij Corona zijn dat o.a. de (nood-)maatregelen in financiering en liquiditeit)  opbergt kan wel eens van een koude kermis thuiskomen. In een gewone lente houdt men 2 van de 3 maanden rekening met nachtvorst. Bij de open up van de lockdownperiode zal dat niet anders zijn. Houdt rekening met nachtvorst. Op dit moment zijn zowel het momentum als de manier van de open up nog onbekend. Eén ding is zeker: op enig moment komt de open up. Dus kun je je daarop voorbereiden!

Ga voor een Open Up Liquiditeits Plan (OULP)

Veel ondernemers hebben een aangepaste liquiditeitsplanning gemaakt voor de lockdown periode. Wegvallende omzet, doorlopende kosten en een gedeeltelijke compensatie via maatregelen van de overheid. Heb je het idee dat de liquiditeitspijn geleden is als de lockdown voorbij is? Helaas niet. Sterker nog, tijdens de open up zal de liquiditeitsdruk waarschijnlijk nóg groter worden! Achterstand met betalingen, nieuwe kosten voor de herstart, opgedroogd werkkapitaal. Ons advies is dan ook: bereid je hierop voor met wéér een aangepaste liquiditeitsplanning: het Open Up Liquiditeits Plan. In Blog 42 “Als de muziek stopt” hebben wij uiteengezet hoe je een liquiditeitsplanning opzet. In het Open Up Liquiditeits Plan kun je rekening houden met de naweeën van opgeschorte betalingen uit de lockdown periode, afgesproken betalingsregelingen, investeringen in Coronaveiligheid, vertraagde omzetontwikkeling door de – tijdelijke – 1,5 m economie, wegvallen van de steun via overheidsmaatregelen, etc. Met een gedegen OULP verwerf je inzicht in de te verwachten ontwikkeling van de liquiditeit.

Houd er rekening mee dat het herstel lange tijd kan duren. Door goede voorbereiding krijg je daar inzicht in en kun je tijdig bijsturen. Geef ook jouw financier met het OULP inzicht. Dat is de basis voor (aangepaste) financieringsafspraken. We kijken reikhalzend uit naar de Open Up. Laat het door een goede voorbereiding ook echt een feest worden!