Sparen is leuk. Veel mensen vinden dat. In de loop der tijd zie je je reserve groeien. Je kunt daardoor na verloop van tijd mooie dingen kopen waar je al die tijd voor gespaard hebt. Eenmaal gewend om te sparen wordt voor velen het sparen een doel op zich. Interessant, want dan komt er vaak een extra aspect om de hoek: met een goed rendement op het spaargeld groeit dat op den duur vanzelf. Tsja, vroeger wel, maar dat is voorbij met de huidige spaarrentes. 

Wat voor alternatieven heb je als beleggen en onduidelijke spaarverzekerproducten je niet aanspreken? 

Steek spaargeld in bedrijven

Eén van de mogelijkheden van deze tijd is: steek geld in bedrijven. Dat kan door rechtstreeks aan bedrijven geld te lenen. Dat brengt wel enig risico met zich mee, maar ook een véél hoger mogelijk rendement dan 0,02%. Garanties in het leven bestaan niet. Ook als je je spaargeld bij een bank op een rekening zet, heb je geen 100% garantie dat dit veilig is, overigens is de kans wel groot dat het daar veilig staat. Heb je interesse in meer rendement, dan heb je in de huidige markt veel mogelijkheden om rechtstreeks in ondernemingen te beleggen. Denk wel na over de risico’s, ga daar bewust mee om en kies een strategie die bij je past. Zo’n strategie is de basis voor een goed rendement van je spaargeld. 

Langer vast, hogere vergoeding

Naast het beoordelen van risico’s is de beschikbaarheid van het spaargeld een belangrijke afweging. Beschikbaarheid, oftewel liquiditeit, geeft aan of je per direct over je geld kunt beschikken of dat het vast, geblokkeerd, staat. Spaargeld kan vaststaan op een langetermijnspaarrekening of op een deposito. Het kan ook vastzitten in je pensioen, een spaarverzekering, of in een bedrijf waaraan je geld hebt uitgeleend. Naarmate geld langer vaststaat, is de vergoeding hoger. Dat is logisch, want je kunt er langere tijd niet over beschikken en bovendien loop je langere tijd risico. Voor die ongemakken word je beloond met een hoger rendement.

Spaargeldbuffer vaak te groot

Voor alle spaarders en beleggers geldt dat ze een deel van het geld direct beschikbaar willen of zelfs moeten hebben. Je kunt immers voor onverwachte uitgaven komen te staan en dan heb je per direct geld nodig. Voor velen geldt vaak ook dat ze een groter bedrag direct ter beschikking hebben dan ze werkelijk nodig hebben. Dat is jammer, want dat is dood kapitaal. Het is onnodig beschikbaar en levert nagenoeg geen rendement op. 

Maak dood spaarkapitaal actief met crowdfunding

Geld uitlenen aan bedrijven is geen sparen, het is investeren. Je wordt echt gezien als investeerder en vereist daarom een zorgvuldige analyse. Crowdfundingplatforms verzorgen die analyse en beoordeling vooraf. En zij bieden meer. Omdat je met relatief kleine bedragen per onderneming kan investeren, kun je gemakkelijk een gespreide portefeuille opbouwen. Spreiding is noodzakelijk om risico’s te beperken. Je kunt zelf kiezen en spreiden. Vervolgens bieden de platforms allerlei tools om je portefeuille te volgen en te beheren. Het is héél anders dan sparen en héél anders dan ‘gewoon’ beleggen. Investeerders weten precies in welke bedrijven zij hun geld investeren. Het voelt heel tastbaar.  Voor grote groepen investeerders is dát juist aantrekkelijk. Én natuurlijk de kans op rendement.

Erkende Crowdfunding platforms

Er zijn veel crowdfunding platforms in Nederland actief. Drie platforms zijn erkend door Stichting MKB Financiering en hebben het Keurmerk Erkend MKB Financier:

Bezoek eens bovenstaande websites en maak je dood spaarkapitaal actief voor meer rendement op je spaargeld.

Blijf op de hoogte

Elke week de non bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons  volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.