Op 14 mei 2019 startte SMF met haar wekelijkse blogs en vandaag, 1 jaar later publiceren we onze vijftigste! In de huidige crisistijd willen we niet spreken van een feestelijk moment,  maar wel van een bijzonder moment. In deze blog kijken we even terug, staan we stil bij vandaag en blikken vooruit. Er is namelijk nog veel, heel veel werk aan de financieringswinkel.

Waarom blogt Stichting MKB Financiering (SMF)?

SMF heeft zich ten doel gesteld dat voor mkb’ers de toegang tot financiering wordt bevorderd. In aanvulling op vele andere activiteiten doet SMF dat door het geven van voorlichting en informatie over het nieuwe financieren. Daarom zijn wij een jaar geleden gestart met blogs met een educatief randje: informatie en voorlichting over gezond, modern financieren anno 2020, waarbij het accent in de voorlichting ligt op de mogelijkheden en ontwikkelingen van non-bancaire financiering.

Wat was de rode draad in de eerste 50 blogs?

Tientallen blogs waren gewijd aan vragen als wat is non bancaire financiering, welke vormen van financiering zijn er, wie zijn de aanbieders, wat zijn de kenmerken, etcetera. Een aantal blogs werden als gastblog verzorgd door non-bancaire financieringsaanbieders. We hebben veel positieve reacties gekregen, wat ons weer veel inspiratie heeft gegeven. Speciale aandacht is besteed aan de volume ontwikkelingen in de markt, zowel gebaseerd op eigen marktonderzoek als op de Financieringsmonitor  als zeker ook aan de kwaliteitsontwikkeling. Medio 2020 is het keurmerk Erkend MKB Financier geïntroduceerd en inmiddels is reeds aan 14 financiers het keurmerk verstrekt. In de afgelopen periode is in de blogs het accent verlegd naar de actualiteit: de Corona maatregelen hebben directe en grote impact op de geldstromen en dus de financieringsvragen van mkb’ers. In de recente blogs is daar aandacht aan besteed. Op bestuurlijk niveau zijn de Corona perikelen en de positionering van de non bancaire financiers op dit moment de hoogste prioriteit.

Rol financieringsadviseur steeds belangrijker

Het vraagstuk van ondernemingsfinanciering is door de marktveranderingen en door de vele nieuwe overheidsmaatregelen steeds gecompliceerder geworden. De rol van een onafhankelijke financieringsadviseur wordt groter. Het ontwikkelen van een adequate beroepsgroep en bijbehorend keurmerk Erkend Financieringsadviseur MKB is urgenter dan ooit. SMF werkt, samen met een tiental partijen uit de markt aan de voorbereiding en introductie van een keurmark voor adviseur. Het grote doel is immers: financiering voor MKB ondernemers toegankelijker te maken. Een keurmerk voor adviseur zal bijdragen aan de verdere kwaliteitsontwikkeling in de markt.

Terug naar de actualiteit: wij zijn benieuwd wat de rol is van financieringsadviseurs in het aanvragen van Corona subsidies en financieringen. Ben jij financieringsadviseur? Volg dan deze link, deel je ervaringen en vul onze vragen in. 

De volgende 50 blogs

Hoewel op dit moment de Coronacrisis de activiteiten domineert zullen de grote lijn van de blogs blijven volgen: informatie verstrekken over de ontwikkelingen in de financieringsmarkt en voorlichting geven over gezond financieren. In het komende jaar worden inhoudelijke onderwerpen als gezonde financiering, ratio financiering, gestapeld financieren, risico beoordeling, de verwijstool etcetera afgewisseld met actuele onderwerpen als toetreding van nieuwe financiers in de markt, Corona ontwikkelingen, recente marktcijfers, toekenning van keurmerken aan nieuwe financiers en de introductie van het keurmerk erkend financieringsadviseurs. De ontwikkelingen gaan snel, er is nog veel werk te verzetten door de Stichting, door de financiers en door adviseurs. Via onze wekelijke blogs houden wij jou op de hoogte. 

Blijf op de hoogte

Elke week de non bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.