In blog 53 schreven wij over financiële obesitas van bedrijven: het financieel overgewicht van bedrijven bestaat uit de overmaat aan vreemd vermogen, wat leidt tot (te) lage solvabiliteit. De zékere vaste lasten van financiering zijn dan hoog in relatie tot de onzekere inkomsten van een bedrijf. Eén van de risico’s, zie ook blog 55 van vorige week,  is dat de schuldeisers het roer overnemen. Investeerder Marcel Boekhoorn verloor “zijn” Hema aan schuldeisers, omdat Hema de verplichtingen niet kon nakomen. Niet leuk om in zo’n strijd de controle over jouw bedrijf te verliezen. Dat kan óók bij MKB bedrijven gebeuren… 
Maar zo’n dreiging kan ook een kans betekenen. Dinsdag 23 juni stond in De Financiële Telegraaf een artikel met de titel:

Kasteelheer doet ‘een Hemaatje’

In het kort de kern van het verhaal:

In 2018 neemt Haarlemse ondernemer Erik Kuiper-van den Berg evenementenlocatie Chateau Marquette over. De economie draait op volle toeren, de vooruitzichten zijn zonnig. Hij durft het aan om de overname grotendeels te financieren met geleend geld. Onverwacht is door de coronacrisis het bedrijf in zwaar weer beland. De ondernemer acteert pro actief. Om de schuldenlast te verminderen neemt hij zelf het initiatief om ruim een derde van zijn eigen aandelen te verkopen. Met de opbrengst verlaagt hij de schuld en dus de schuldenlast en vergroot hij het eigen vermogen en maakt direct zijn bedrijf weerbaarder voor de toekomst! Chapeau, ondernemen is óók dúrven veranderen en aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Zoals de ondernemer het zelf zegt:

“Door mijn schuldeisers mede-eigenaar te maken, ben ik van de hoge rentelast af.”

 

Wie kan delen kan vermenigvuldigen

Gegeven de omstandigheden is dit een mooie oplossing. Zoals onze voorzitter Ronald Kleverlaan het verwoordt: “Eigenlijk is het de Hema-oplossing in het klein.” Een oplossing die navolging verdient. Ondernemers creëren extra (overlevings-) kansen. Een gezonde balans is een goede financiële basis voor de toekomst. Uiteindelijk geldt: wie kan delen kan vermenigvuldigen. Kleverlaan: “Het is een vorm van financiering die je steeds vaker gaat zien bij kleine bedrijven. In Groot-Brittannië gebeurt het veel, bijvoorbeeld dat buurtgenoten samen een lokale pub overnemen. Er is daar zelfs speciale wetgeving voor.” In Nederland is er geen specifieke wetgeving. Chateau Marquette bewijst dat dit voor haar geen belemmering is gebleken. Het eten van deze Hemaworst heeft deze onderneming voor dit moment genezen van haar overcreditering. 

Blijf op de hoogte

Elke week de non bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.