Heb je als ondernemer geld nodig? Dan ga je naar een financier en je vraagt een lening aan. Hoe werkt dat? Je geeft aan

  • Waar je het geld voor nodig heb
  • Hoeveel geld je daarnaast zelf kan inbrengen
  • Wat je prestaties en resultaten in het verleden zijn geweest
  • En wat het effect zal zijn van de investering met het geleende geld

De geldverstrekker zal bereid zijn het gevraagde krediet te verstrekken als naar diens oordeel de historische prestaties en het toekomstperspectief daar aanleiding toe geven. Als ondernemer kan je het soms niet geheel eens zijn met de beslissing, maar je begrijpt dat de geldschieter deze afweging maakt.

Hoe anders is dat in Europees overheidsverband…… 

De berichtgeving over de Europese Top van het afgelopen weekend werd gedomineerd door de rol en positie van de vrekkige vier landen, waarbij onmiskenbaar een hoofdrol was weggelegd voor onze premier, Mark Rutte. De discussies gaan over het Europese herstelplan ter grootte van € 750 miljard euro.  Kern van de berichtgeving over deze  discussie gaat niet over de inhoud, het gaat alleen over de vorm: moet het bedrag geheel ter beschikking gesteld worden als subsidie, geheel als leningen of en mix, al dan niet met  voorwaarden. 

Geen enkel bericht gaat over de vraag: Wie heeft hoeveel nodig en waarvoor?

 

Hoeveel is 750 miljard euro?

Met name de hoeveelheid geld is interessant. Hoeveel is dat nu eigenlijk, 750 miljard euro?  Omdat het vakantietijd is hebben wij twee vakantiebestemmingen geselecteerd om het bedrag te visualiseren: de Eiffeltoren en de Maan.

Europese herstelfonds visualiseren

1 euro weegt 7,5 gram, de Eiffeltoren weegt ruim 10 miljoen kilogram. Als je 1,35 miljard euromunten opstapelt heb je een volledige Eiffeltoren! Als we het bedrag van het Europese herstelfonds op deze wijze visualiseren spreken we over 520 gestapelde Eiffeltorens, dat is 18 Eiffeltorens in elk Europees land……

Twee keer op en neer naar de maan

Een andere manier van visualiseren is alle 750 miljard euro’s stapelen en zien hoe ver je komt. Er ontstaat een stapel munten van ruim 1,7 miljoen km. Dat is twee keer op en neer naar de maan!

Fijne bestemming

Wat en hoe de dames en heren in Brussel ook beslissen, wij hebben er nu twee vakantiebestemmingen voor. De komende vier weken gaan we fijn besteden aan vakantiebestemmingen, zodat u ons volgende blog, dan weer in alle ernst, op dinsdag 25 augustus tegemoet kan zien, goede vakantie!

Blijf op de hoogte

Blijf ook na de zomervakantie op de hoogte en schrijf je in voor onze blog. Na inschrijving ontvang je dan elke week een email met de blog in je postbus.