Ondernemers herkennen ongetwijfeld de volgende situatie: je hebt plannen en ideeën die NU rijp zijn om uit te voeren. Een ondernemer wilt niet wachten, ook al beschikt hij niet over voldoende geld. Dus moet je aankloppen op een deur waarachter wel voldoende geld  aanwezig is. Achter die deur zit een financier (investeerder, geldverstrekker). Wat is zijn afweging om geld te verstrekken? Niet het realiseren de ideeën en dromen van een ondernemer, nee een financier heeft één doel: rendement maken.

Een financier is tevreden met een ondernemer als hij zelf zijn beoogde financiële rendement realiseert. En dat realiseert hij als de ondernemer succesvol is. Dus… je moet van een financier het vertrouwen winnen door hem te overtuigen van  succes in de toekomst. Door een goed verhaal (investeringsmemorandum), goede analyses, goede voorbereiding. Vertrouwen is de basis voor elke financiële relatie. Alle berekeningen ten spijt, als de financier twijfelt aan de ondernemer, dan is de ondernemer kansloos bij deze financier. Dat wil niet zeggen dat het plan kansloos is, of dat de ondernemer niet de goede man of vrouw is om het plan te realiseren. Het wil vooral zeggen: er is geen match. Dus moet je verder zoeken. Als je het goed aanpakt kan je dit zoekproces efficiënt uitvoeren.

Ook financiers zijn op zoek

Zij zoeken bij hun passende projecten om hun geld te laten renderen. Helaas is er niet automatisch een match. Er is namelijk verschil in perspectief. Ondernemer en financier kijken met een verschillend perspectief. 

Wie boven op een berg staat en zuidwaarts kijkt, heeft een ander uitzicht dan wie onderaan diezelfde berg ook naar het zuiden kijkt. De richting is hetzelfde, het beeld is verschillend. Dit verschil laat zich in een investeringssituatie als volgt vertalen: de ondernemer ziet in de toekomst het succes van zijn product of dienst. Hij weet wat hij wil bereiken. Dat is de stip op de horizon. Om die te bereiken heeft hij een middel nodig: geld

De financier ziet het anders

De financier ziet het anders. Die beschikt over middelen en wil in de toekomst twee dingen: behoud van wat hij heeft plus rendement. Hij is dus voorzichtig en wil alleen gecalculeerd risico lopen. En voor dat risico wil hij een beloning. Voor hem is de investeringsmogelijkheid in een bedrijf een middel om zijn doel te behalen. Hij gunt de ondernemer alle succes, niet uit persoonlijke sympathie, maar vanuit eigen rendementsperspectief.  

Voor de ondernemer is de financier een hulpmiddel om zijn doel te bereiken. De match is: je bent elkaars hulpmiddel en je bereikt beiden succes als de onderneming succesvol is. De financier heeft geen persoonlijke interesse in een ondernemer of onderneming. Hij heeft interesse in het potentiële succes. Een ondernemer moet de financier overtuigen van toekomstig succes. Je moet het vertrouwen winnen.

Vertrouwen & voorbereiding

Als vertrouwen het sleutelwoord is in het verkrijgen van financiering, is voorbereiding het sleutelwoord in het winnen van vertrouwen. Realiseer je: niemand krijgt een tweede kans voor een eerste indruk. Dat geldt ook voor de zoektocht naar geld. Een onvoldoende voorbereiding wakkert de argwaan aan. Dan krijg je niet de kans te zeggen: ‘sorry financier, ik zal mijn huiswerk opnieuw doen en terugkomen’. Zijn reactie zal zijn: ‘Doe je huiswerk opnieuw, maar val mij niet meer lastig…’ Gemiste kans. Waardoor? Niet door de houding van de financier! Nee, door de houding van de ondernemer. 

Vergelijk het met de bouw van een huis

Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden dus. Vergelijk het met de bouw van een huis. Je kan een prachtig beeld in je hoofd hebben, maar dat is onvoldoende basis om een degelijk huis te bouwen. Het idee moet worden uitgetekend, het bestek moet worden opgesteld en berekend en de plannen moeten worden beoordeeld. Bij een bedrijfsfinanciering is dat niet anders. De kwaliteit van de voorbereiding bepaalt het verloop van het proces en een succesvolle financiering!

Dit blog is deel 1 uit een serie van 2 blogs over de voorbereiding van een kredietaanvraag. In blog 74 gaan wij nader in op de voorbereiding en de voorselectie van financiers. 

Blijf op de hoogte

Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.