Regelmatig kom je berichtgeving tegen over de veranderingen in ondernemingsfinanciering. Banken hebben een gewijzigd risico- en acceptatiebeleid, wat door ondernemers niet altijd begrepen wordt. Het aanbod van nieuwe, non-bancaire financiers groeit en is divers, wat voor ondernemers niet overzichtelijk is. De voorwaarden waaraan je moet voldoen om financiering te verkrijgen zijn bij de alle geldverstrekkers verschillend. Het is steeds moeilijker voor ondernemers zich een goed beeld te vormen over de mogelijkheden van financieren. Een ondernemer is, gelukkig maar, niet dagelijks bezig met financieren. Daarom kán hij/zij ook niet alle veranderingen bijhouden. Ondernemingsfinanciering is een specialisme geworden, met recht een echt én vak apart.

Groeiende behoefte aan advies

Omdat enerzijds (de best) passende financiering belangrijk is voor een bedrijf en anderzijds het aantrekken van de beste financiering een ingewikkeld proces is geworden, is in de afgelopen jaren bij ondernemers de behoefte aan advies gegroeid. De praktijk wijst uit dat steeds meer ondernemers zich laten adviseren en begeleiden als zij financiering voor hun bedrijf zoeken. Een financieringsadviseur is in staat de financieringsbehoefte van een bedrijf te beoordelen op twee cruciale vragen: 

  • is financiering verantwoord
  • zo ja, welke financieringsoplossing past het beste. 

Als een ondernemer kan rekenen op het eerlijke en beste antwoord op deze vragen, kan hij met een gerust hart een professional inschakelen om de financiering van zijn bedrijf te organiseren.

Een nieuwe beroepsgroep

De behoefte aan begeleiding is zo groot geworden dat een nieuwe, gespecialiseerde beroepsgroep is ontstaan: financieringsadviseur MKB. Een financieringsadviseur is een intermediair die in staat is de vraag te koppelen aan het juiste aanbod. Idealiter leidt dit tot een win-win situatie voor alle betrokkenen: ondernemer, geldverstrekker en adviseur. De nieuwe beroepsgroep is (nog) niet goed in beeld en is (nog) niet georganiseerd. Organisatie en gedragsregels ontbreken nog. De kwaliteit die er is in de markt, is onvoldoende zichtbaar, onvoldoende herkenbaar. SMF introduceert daarom, gesteund door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, een keurmerk: 

Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB

Het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB is opgebouwd uit twee onderdelen, te weten: 

  • een keurmerk voor organisaties
  • een erkenning voor de individuele Financieringsadviseur MKB die werkt voor deze organisatie.

Doel van het keurmerk

  • het professionaliseren van het vak van financieringsadviseur
  • versterken van de positie van MKB-ondernemers het aanvragen en realiseren van financieringen
  • het informeren van ondernemers wat zij van een organisatie met het keurmerk mogen verwachten.

SMF (Stichting MKB Financiering) heeft zich onder meer ten doel gesteld om de bereikbaarheid van financiering voor MKN ondernemers te vergroten. Het keurmerk draagt daaraan bij. Het keurmerk creëert voordelen voor alle betrokken partijen.

Enkele van de voordelen zijn

Voor ondernemers

  • een Erkend Financieringsadviseur is getoetst op deskundigheid, professionaliteit, betrouwbaarheid en integriteit. Op basis van Permanente Educatie vindt hiervan  een jaarlijkse update plaats
  • geen verrassingen: volledige informatie over financieringsproces, mogelijkheden van financiering, de kosten van de advisering, eventuele provisies
  • de financiering voldoet aan criteria van verantwoord financieren
  • een Erkend Financier heeft een sterke positie bij de geldverstrekkers
  • erkende adviseurs hebben een (via Kifid) streng gereguleerde klachtenprocedure

Voor adviseurs

  • Herkenbare specialisatie in de markt 
  • Exposure richting ondernemers, financiers, overheid.
  • Actualisering kennis dankzij evenementen en permanente educatie 
  • Onderscheidende positie richting ondernemers op zoek naar financiering.
  • Een sterkere positie richting geldverstrekkers.
  • Kwaliteitsborging door het keurmerk.

Het keurmerk is onder leiding van SMF tot stand gekomen in samenwerking met vele partijen in de markt, waaronder ook de grotere gespecialiseerde adviesorganisaties. Hierdoor is veel draagvlak in de beroepsgroep gecreëerd. Na de aankondigin op 30 november j.l. van de introductie van het Keurmerk door SMF meldden zich nog eens vele tientallen adviseurs aan. De verwachting is dan ook dat in 2021 deze nieuwe beroepsgroep een herkenbaar gezicht krijgt.

Meer informatie over het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB vind je hier.

Blijf op de hoogte

Elke week de non-bancaire financiële ontwikkelingen, trends en toekomst via ons volgen? Schrijf je dan in voor onze blog en ontvang deze elke week in je postbus.