Als MKB medewerkers ook mede-eigenaar kunnen worden en mee investeren in de onderneming kan dat veel maatschappelijke voordelen opleveren. Uit de internationale vergelijking in het rapport ‘Making employee ownership work in startups and SME’s’ door onderzoekers Lara Spaans, Erik Stam en Ronald Kleverlaan van het European Centre for Alternative Finance (ECAF) van de Utrecht University School of Economics (U.S.E.) loopt Nederland in vergelijking met andere landen economisch, politiek en fiscaal achter in de ontwikkeling van de medewerkersparticipatie.

De drie voordelen van medewerkersparticipatie

Het rapport geeft verschillende adviezen hoe de medewerkersparticipatie in Nederland gestimuleerd en benut kan worden voor een betere vermogensverdeling, meer ondernemerschap en welvaart op de lange termijn voor de hele samenleving. Hierin zullen de politiek, belastingdienst, werkgevers en vakbonden elkaar echter wel moeten vinden.

Ook goed voor de solvabiliteit

Voor meer informatie over het rapport ‘Making employee ownership work in startups and SME’s’ klik je hier. Medewerkersparticipatie is ook een vorm van non-bancair financieren en kan een manier zijn om de solvabiliteit van een onderneming te verbeteren, zie ook onze blog 52.