Stichting MKB Financiering (SMF) onderschrijft de conclusies en geconstateerde verbeterpunten van de AFM in het gepubliceerde rapport over het functioneren en kwaliteit van de non-bancaire mkb financieringsmarkt. 

In haar jonge bestaan van 2,5 jaar, heeft SMF de Gedragscode MKB Financiering en certificering ontwikkeld, om zelfregulering te stimuleren en de non-bancaire sector te ondersteunen in het transparant zaken doen met het mkb. Inmiddels zijn 17 non-bancaire financiers geaccrediteerd, die aan de eisen van de zelfregulering voldoen. Ook zijn wij natuurlijk erg blij met de positieve woorden van de AFM over de activiteiten van SMF in het rapport. 

Meer non-bancaire financiers met SMF accreditatie gewenst

De AFM geeft aan dat voor het beter beschermen van ondernemers het belangrijk is dat een groter aantal van de non-bancaire financiers zich aansluiten. Ook zou het toezien op het naleven van de gedragscode bijdragen aan een gezondere financieringsmarkt.  

Ronald Kleverlaan, Voorzitter Stichting MKB Financiering: ‘Het AFM onderzoek onderstreept het belang van een breed gedragen en sterke zelfregulering in de mkb financieringsmarkt. Dit zien wij als belangrijke steun voor ons beleid.’

 

SMF steunt de oproep van de AFM voor verbreding en versterking zelfregulering

De non-bancaire financieringsmarkt is volop in ontwikkeling met veel nieuwe partijen. Om op korte termijn de kwaliteit verder te verhogen is ondersteuning van de markt en versterking van zelfregulering nodig. De markt is nog niet volwassen genoeg om dit zelf te kunnen financieren en organiseren. Daar zien we een belangrijke rol voor een onafhankelijke organisatie, zoals SMF.

Aanvullend onderzoek nodig

Daarnaast roept AFM ook op dat er aanvullend onderzoek nodig is om te kijken naar andere mogelijkheden om kleine ondernemers te beschermen, zoals een maximale kredietvergoeding dat doet voor consumenten. Ook een uniforme kostenmaatstaf kan interessant zijn, omdat die de markt transparanter en beter vergelijkbaar maakt. Wij ondersteunen beleidsmakers graag in het begeleiden of uitvoeren van dit onderzoek en de haalbaarheid van deze maatregelen en gaan hierover graag met de AFM en verantwoordelijke beleidsmakers in gesprek.

SMF zet zich in voor zorgplicht in de markt

Zorgplicht in de markt van non-bancaire financieringsvormen, is een noodzakelijke ontwikkeling voor het verder professionaliseren van de mkb financieringsmarkt, waar SMF zich sinds haar ontstaan voor inzet. Inmiddels is SMF in staat gebleken een programma te ontwikkelen en uit te voeren om de kwaliteit te verhogen. De komende jaren zal SMF zich hier dan ook voor in blijven zetten en wij zien het rapport van de AFM als belangrijke steun voor ons beleid.

Links

Keurmerk Erkend MKB Financier
Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB
AFM Rapport Verkenning naar non-bancaire mkb-financiering